Ciasto 3bit bez pieczenia jest doskonałym przykładem na to, że nawet mając ubogie umiejętności cukiernicze, można stworzyć fantastyczny deser. Kwarantanna, to doskonały czas, na to, aby podszkolić swoje cukiernicze umiejętności. Okazuje się, że przy odrobinie chęci, wystarczy kilka składników, aby stworzyć wyborny deser dla Ciebie i Twoich bliskich! Rozsmakuj się w tym wybornym, słodkim, cieście, które na pewno skradnie Twoje serce.

Co będzie Ci potrzebne?

Składniki:

  • ok. 300 gram herbatników,
  • puszka kajmaku,
  • 2 budynie waniliowe,
  • ok. 1 litr mleka,
  • łyżka stołowa cukru,
  • ok. 180g miękkiego masła,
  • 600 ml śmietany 30%,
  • pół łyżki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy.
  • ok. 6-9 kostek mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 30×22 wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki. Puszkę z kajmakiem wstaw na kilka minut do gotującej się wody, aby masła stała się bardziej płynna i łatwa w rozsmarowaniu. Po jej roztopieniu, rozsmaruj ją dokładnie na herbatnikach. Na masę ułóż drugą warstwę herbatników.

Dwie saszetki budyniu ugotuj. Do garnka możesz wlać trochę mniej mleka, niż jest zalecane w przepisie, aby budyń był gęstszy. Odstaw do wystudzenia. Następnie do wystudzonego budyniu wrzuć około 180 gram miękkiego masła i zacznij ucierać, tak, aby powstała gęsta masa bez grudek. Następnie rozsmaruj tak powstały krem na drugiej warstwie. Ułóż trzecie, ostatnie już, piętro z herbatników.

Do miski wlej 600ml śmietany, dosyp pół łyżki cukru pudru i śmietan-fixy. Ubij na gęstą masę. Tak powstałą bitą śmietanę wylej na ciasto. Wyrównaj i posyp ją startymi na tarce kostkami mlecznej czekolady.

Tak przygotowane ciasto schowaj do lodówki lub innego chłodnego miejsca na około 10-12 godzin.

ciasto 3bit, 3bit, ciasto bez pieczenia,

Jak sami widzicie przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ciężko jednak oprzeć się pokusie przed zjedzeniem od razu. Warto jest odczekać wskazany przeze mnie czas, ponieważ wówczas z łatwością uda Wam się wyciągnąć kawałek z blaszki. Jeśli posiadacie blaszki z zapięciami, polecałabym wybrać tę opcję.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *