whisky,

 

Bourbon jest alkoholem, który pochodzi z Ameryki i jest odmianą popularnego whisky. Z mojej obserwacji wynika, że coraz częściej przekonujemy się do sięgania po tego typu alkohole, jednak nadal mało osób zauważa różnicę między tymi dwoma trunkami. Niezbędna wiedza przychodzi wówczas z nabywanym z czasem doświadczeniem, które ułatwia ich rozróżnienie.

Bourbon, w przeciwieństwie do whisky, produkowany jest z kukurydzy, której w składzie znajduje się najczęściej około 70%. Dodatkowo w skład mieszanki wchodzą żyto, pszenica i słód jęczmienny. Bourbon dodatkowo leżakowany jest w opalanych, dębowych beczkach. Whisky natomiast produkowane jest między innymi w Irlandii, Szkocji i Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie. Jak widać, bourbon jest typowo amerykańskim alkoholem, a jego produkcja w większości odbywa się w Kentucky, gdyż to tam swoje siedziby ma większość producentów. Co roku w mieście Bardstown odbywa się impreza mająca niejako uczcić ten trunek, która nazywa się Bourbon Festival. Warto, będąc w Kentucky, odwiedzić to miejsce, gdyż nigdzie indziej nie spotkacie się z tak dużym i ciekawym wydarzeniem.

Wspominany w dzisiejszym wpisie bourbon jest wspaniałym pomysłem na prezent, jak i uzupełnienie relaksującego wieczoru. Sprawdzi się również wspaniale na typowo męskich wieczorach, a taki trunek na stole z całą pewnością zwróci uwagę każdego.

Nie mniej jednak, nie tak łatwo w popularnych dyskontach czy sklepach z alkoholem, o dobry gatunkowo bourbon. Jasne, że znajdziemy tam najpopularniejsze marki, ale o wyrafinowany alkohol już trudniej. Dlatego też dobrze jest posługiwać się stronami internetowymi, które są wyspecjalizowane w sprzedaży bourbonu. Katalog oferowanych alkoholi jest naprawdę bardzo duży, dlatego też każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Przy wyborze bourbonu warto również zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, gdyż prawdziwy bourbon ma pomiędzy 40 a 80%. Przelewany jest do nowych beczek i w tym momencie nie mogą mieć więcej niż 62.5%. Straight Bourbon, to alkohol, który w beczkach leżakował przez co najmniej dwa lata. Alkohol tego typu, który leżakował krócej niż 4 lata musi posiadać na etykiecie informację o tym, jak długo przebywał w beczkach. Wniosek jest prosty, jak w przypadku innych alkoholi, im dłużej leżakuje, tym lepszy będzie alkohol.