Gofry, to przysmak, który chyba każdemu kojarzy się dobrze. Mi na to hasło od razu przypominają się festyny, bez których wakacje na wsi nie byłyby takie same. Morze, bo to tam obok lodów wszelkiej maści królują one – gofry. Podawane z różnymi dodatkami, w różnych formach. Lato kojarzy mi się właśnie z wszędobylskim zapachem gofrów. Jeśli zastanawiałaś/eś się czy można zrobić w domu równie smaczne chrupiące gofry, nawet lepsze od tych nadmorskich, to muszę Ci powiedzieć jedno – TAK!

 

gofry, chrupiące gofry, przepis na gofry, przepis na chrupiące gofry,

 

Chrupiące domowe gofry

Liczba porcji: 9

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mała szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka.

Przygotowanie:

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, podłącz gofrownicę do prądu, aby się dobrze nagrzała. Żeby gofry nie przywierały do jej powierzchni, rozprowadź po niej równomiernie niewielką ilość oleju roślinnego, np. silikonowym pędzelkiem.

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.  Żółtka oddziel od białek i dodaj je do sypkich składników, a następnie wlej olej oraz mleko i połącz w całość miksując krótko na najwyższych obrotach.  Powstałe w ten sposób ciasto powinno być lejące, jednak gęstsze od tego na naleśniki. W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę*.

Do ciasta dodaj delikatnie mieszając pianę z białek, tak aby konsystencją przypominało ono piankę. Pamiętaj, aby mieszać powoli i delikatnie.

Tak powstałe ciasto wylej na gofrownicę. Czas pieczenia zależny jest od tego jakiej mocy masz gofrownicę. W moim przypadku trwa to średnio około 4-5 minut. Na formę wylewam taką ilość ciasta, aby nie było w nim dziur i żeby miały one równą wysokość.

 

Z tego przepisu zawsze wychodzą mi pyszne chrupiące gofry, nad których smakiem rozwodzi się cała rodzina. Jeśli masz ochotę na lekką odmianę, możesz do ciasta dodać niewielką ilość ciemnego kakao, tak aby ciasto zmieniło barwę. Smak powala na kolana! Jako dodatku możesz użyć bitej śmietany, świeżych sezonowych owoców, cukru pudru czy dżemu. Bez dodatków smakują równie fantastycznie!

 

* jeżeli nie chcą Ci się ubić białka, warto przed przygotowaniem ciasta na gofry wyjąć je wcześniej z lodówki, aby białko osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy z łatwością je ubijesz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *