Chałka jest pieczywem wywodzącym się z kuchni żydowskiej, gdzie spożywana jest najczęściej w trakcie szabatu. Ten aromatyczny wypiek, choć niezwykle prosty w wykonaniu i nie wymagający szczególnych umiejętności, potrafi oczarować smakiem. Choć piekę ją od niedawna, wszyscy są pod wrażeniem tego, jak smakuje domowa chałka, a uwierz, że przebija ona smakiem te, które kupujemy w sklepach! No i to co najważniejsze, przerasta (dosłownie) nasze najśmielsze oczekiwania.

 

przepis na chałkę, chałka, domowa chałka, prosty przepis na chałkę,

 

Składniki:

  • 500g mąki tortowej (najlepiej przesianej przez sitko),
  • 80g cukru,
  • 8g drożdży w proszku,
  • szczypta soli,
  • 2 średniej wielkości jajka lub 1 duże,
  • 60g miękkiego masła,
  • 250ml lekko podgrzanego mleka.

Składniki do wykonania kruszonki:

  • ok. 70g mąki tortowej,
  • 40g cukru,
  • 40g masła.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, która może lecz nie musi być przesiana przez sitko. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto, ja robię to rękoma przez kilka minut. Tak powstałe ciasto będzie kleiło się do Twoich rąk, więc aby usunąć jego resztki, możesz nasypać na dłonie trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto musi pozostać delikatnie klejące. Po zagnieceniu przykryj miskę z ciastem ścierką i postaw na godzinę w ciepłe miejsce, może to być parapet.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie powyższe składniki zagnieć ze sobą, a następnie uformuj z tego kulę. Owiń ją dokładnie folią spożywczą lub zamknij ją w woreczku foliowym i włóż do zamrażarki.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przez chwilę zagniataj je w dłoniach, a następnie podziel je na trzy równe części i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Końce chałki zlep ze sobą i zacznij ciasto zaplatać w warkocz, musi on być dość ciasny, żeby chałka była zbita. Po zapleceniu, ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na dodatkowe 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed końcem tego czasu włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem, aby piekarnik odpowiednio się nagrzał.

Po wskazanym czasie posmaruj dokładnie chałkę roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp ją kruszonką. Ja przygotowaną wcześniej kruszonkę ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Chałkę piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut lub do czasu, gdy ciasto się zarumieni.

 

chałka, przepis na chałkę, aromatyczna chałka, jak upiec chałkę,

2 Comments

  1. O kurczę, pamiętam jak babcia robiła chałki kiedyś… co to był za smak. Niestety nie poznam już jej tajemnic kuchennych…
    Przepis wypróbuję z rodziną. Ciekawe, czy coś przy moim antytalenciu wyjdzie 🙂
    Pozdrowienia!

    1. Na pewno się uda! Nie wątpię, bo przepis jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga jakichś dodatkowych umiejętności kulinarnych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *