Sernik japoński jest moim największym tegorocznym odkryciem. Aromatyczny, doskonale wilgotny i pyszny, jak żaden inny. Takie właśnie jest to ciasto. Dlaczego nazwano go japońskim? Wszystko za sprawą procesu pieczenia.
Powoli każda z nas zaczyna planować menu na wigilijną kolację, ja zaczęłam z wyprzedzeniem. Sprawdzam i ulepszam przepisy zapisane w przepiśniku, by 24 grudnia zaskoczyć najbliższych wybornymi daniami. Lubię spędzać czas w kuchni, a szczególnie piec. To jedna z niewielu czynności, przy których tak bardzo się odprężam i zapominam o całym świecie. Zaledwie kilka tygodni temu zabrałam się za przygotowywanie sernika japońskiego, który stał się moim ulubionym. Powiem Ci tylko tyle, że to sernik idealny. Poważnie!
Poniżej znajdziesz listę składników, które powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
1. Spód
- 250g herbatników (maślanych i kakaowych),
- 40-50g roztopionego masła.
2. Masa serowa
- 5 jajek rozmiar M,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier z prawdziwą wanilią,
- 1kg twarogu President (lub innego z wiaderka),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 300g białej czekolady E. Wedel,
3. Polewa
- 100g czekolady mlecznej,
- 3 łyżki mleka,
- płatki migdałów do ozdoby.
Przygotowanie:
Spód
Tortownicę o średnicy 28 cm (może być minimalnie mniejsza lub większa) wyściel papierem do pieczenia. Na małym ogniu rozpuść masło. Zmiel herbatniki na pył. Jak masło wystygnie, wlej je do herbatników i wymieszaj. Spód musi mieć konsystencję piasku, który łatwo się zbija w bryłę. Tak powstałą masę wsyp na dno tortownicy, dociśnij do brzegów oraz spodu i włóż do lodówki.
Masa serowa
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Do miski dodaj twaróg, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i miękkie masło. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa. Pod koniec dodaj wystudzoną czekoladę i 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Miksuj do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj, by powstała pianka. Wyłóż masę na spód.
Na środkowej półce piekarnika umieść tortownicę, a tuż pod nią drugą blaszkę, która będzie po brzegi wypełniona wodą. W trakcie pieczenia woda będzie parowała, a ser stanie się puszysty i odpowiednio nawilżony. Sernik japoński piecze się w dwóch etapach. W pierwszym musisz piec go w temperaturze 165 stopni przez 30 minut, a w kolejnym przestaw temperaturę na 130 stopni i piecz tak przez 60 minut, aż zarumieni się wierzch i brzegi.
Po upieczeniu sernika, nie wyciągaj go z piekarnika. Pozostaw go w nim na kilkadziesiąt minut, by stopniowo zmniejszała się jego temperatura. Po upływie około 20 minut możesz delikatnie uchylić drzwiczki, by powietrze z piekarnika mogło mieszać się z tym z zewnątrz. Zostaw je w środku na ok. 40 minut. Dzięki takiemu zabiegowi masz 100-procentową pewność, że wypiek nie opadnie po wyjęciu.
Polewa
Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy. Na małym ogniu rozpuść mleczną czekoladę i dolej do niej 3 łyżki mleka. Wylej polewę na wierzch i rozsmaruj ją równo. Posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Na koniec chcę Cię zachęcić do odwiedzenia zakładki ciasta.