Ciasta bez pieczenia to dla mnie najlepsza alternatywa na upalne dni. Ostatnio w moim domu króluje śmietanowiec z galaretką. Ciacho, które przygotowuje się w ekspresowym tempie, a swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Raz na jakiś czas przeglądam internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów na wypieki lub obiady. Część z nich biorę od razu na warsztat, inne zapisuję i odkładam do szufladki. Nie zdarzyło mi się jednak jak dotąd, żebym nie zmieniła jakichś proporcji lub nie wymieniła niektórych składników na inne. Latem nie rezygnuję z wypieków, a w mojej kuchni rządzą ciasta bez pieczenia.
Składniki:
- ok. 1,5 kg twardych jabłek*
- 2-3 galaretki agrestowe**
- ok. 200 g herbatników petit beurre
- ok. 400-500 g mascarpone***
- 2 mleczne czekolady
- 500 g śmietany 30%
- 2 śmietan fix’y
Podane proporcje są na blachę o dł. 32 cm i szer. 22 cm.
* szampion nie do końca się sprawdzają, najlepsze będą takie lekko kwaskowe
** ich ilość zależy od tego, ile macie jabłek. Jeśli będzie ich mniej niż 1,5 kg, to możecie dać dwie, jeśli więcej lub chcecie osiągnąć bardziej zbitą konsystencję, to dajcie 3
*** ja daję 2x primo gusto z biedronki, które mają po 250g
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy je na patelnie. Dolewamy do nich wody i tak dusimy przez kilka minut do czasu, aż będą miękkie. Ważne, żeby się nie rozpadły, ponieważ wówczas nie będą tak dobrze smakować. Po tym czasie wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odkładamy na bok do wystygnięcia.
Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami namoczonymi w mleku. Wystarczy je zanurzyć i od razu wyjąć, żeby się nie rozpadły. Na nie wykładamy jabłka w galaretce, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Mascarpone przekładamy do miski i miksujemy przez dłuższą chwilę, aż będzie miało konsystencję pianki. W tym samym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej dwie tabliczki czekolady, które po rozpuszczeniu przekładamy do serka i miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na herbatniki.
Na koniec przelewamy do miski śmietanę, wsypujemy śmietan fix i miksujemy tak długo, aż powstanie bita śmietana. Przekładamy ją na wierzch. Ja nie dodaję cukru, ponieważ ciasto byłoby wtedy za słodkie.
Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta i inne smakołyki znajdziecie tutaj.