croissanty, croissanty z czekoladkami kinder

Aromatyczne croissanty z ciasta francuskiego kuszą wielu z nas na sklepowych półkach czy w pobliskich piekarniach. Rzadko się zdarza, żeby ktoś nie lubił tego wypieku. Dzielę się z Wami przepisem na najlepsze croissanty, jakie w życiu jadłam!

Nie często udaje nam się przejść obojętnie obok półki z croissantami. Wydaje mi się, że wspólnie z Dawidem świetnie odnaleźlibyśmy się we Francji. Chcąc przemycić choć trochę tego klimatu, jednak z Polskim akcentem, przygotowałam je sama. Lepszych w życiu nie jadłam, a to nie tylko moja opinia. Pierwszy oficjalny przepis na rogaliki z ciasta francuskiego bez nadzienia pochodzi już z 1839 roku! Współcześnie nadziewamy je różnymi słodkościami, a one nadal smakują doskonale.

Ostatnio trochę więcej czasu spędzałam w kuchni i przygotowałam dla Was przepis na croissanty z czekoladkami kinder. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na croissanty z czekoladkami kinder

croissanty, croissanty z czekoladkami kinder

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie czekoladek a’la kinder z Lidla

Przygotowanie:

Uwaga, to będzie skomplikowane!

Ciasto francuskie rozwijamy na desce. Układamy na nim czekoladki mleczne (całe) i wycinamy z ciasta „trójkąty”. Żeby lepiej się zawijały, jeden brzeg tniemy prosto. Możecie zobaczyć na poniższym zdjęciu, co konkretnie mam na myśli.

croissanty, croissanty z czekoladkami kinder
croissanty, croissanty z czekoladkami kinder

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Następnie zaczynamy zwijać rogaliki. Zaczynamy od szerszego końca, na którym umieszczona jest czekoladka i rolujemy. Końce sklejamy ze sobą. Roztrzepujemy jedno jajko, ewentualnie samo żółtko (ja tak zrobiłam) i rozsmarowujemy po powierzchni naszych rogalików. Z jednej rolki ciasta wychodzi około 6 rogalików.

Croissanty z czekoladkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu.

Po skończonym wypieku pamiętaj, żeby uchylić delikatnie piekarnik, tak aby temperatura w nim stopniowo wyrównała się z tą, jaka panuje w pomieszczeniu. Dzięki takiemu zabiegowi rogaliki nie opadną i będą prezentować się, jak w prawdziwej francuskiej piekarni.

Mówiłam, że wykonanie rogalików jest trudne? Żartowałam! To najprostszy przepis i jeden z szybszych w wykonaniu. Muszę Was tylko ostrzec, że niesamowicie ciężko jest pohamować apetyt przy tych croissantach, bo w nich jeszcze wyraźniej czuć smak kinder czekoladek.

croissanty, croissanty z czekoladkami kinder
Croissanty z czekoladkami kinder

Smacznego!