kuchnia, restauracja, zmywarka gastronomiczna,
restauracja, zmywarka gastronomiczna, wyparzarka,

Czystość w gastronomii zawsze powinna być na pierwszym miejscu, gdyż w dużym stopniu stanowi ona wizytówkę tej działalności. Oprócz porządku na sali praktycznie każdy człowiek zwraca uwagę na czystość naczyń na których lub w których serwowane są dania, bo to świadczy o właścicielu, renomie jak i o pracownikach lokalu.

Nie wyobrażam sobie jeść w restauracji w której panuje bałagan, a naczynia są niedomyte. Na samą myśl mam odruch wymiotny. Wiadomo, że na to, co dzieje się w kuchni właściwie żadnego wpływu nie mamy, bo najczęściej wszystko odbywa się za zamkniętymi drzwiami, ale możemy wpłynąć na to, co ląduje na naszych stołach. Nie wyobrażam sobie, abym miała zjeść posiłek na niedokładnie domytym talerzu lub ubrudzonymi/niedomytymi sztućcami z zaciekami. O ile dobrym rozwiązaniem jest posługiwanie się sztućcami wykonanymi z plastiku, o tyle jest to domeną kebabów czy niewielkich przydrożnych barów, bo nie wyobrażam sobie jeść w taki sposób w eleganckiej restauracji.

krups,


Dlatego tak ważne jest, aby taki lokal dbał o naczynia i sztućce, którymi posługują się klienci. Kiedyś popularna była praca na zmywaku i wiele osób w trakcie studiów czy po godzinach w taki sposób dorabiało. Teraz, gdy technika wciąż idzie do przodu, a przepisy normujące funkcjonowanie takich kuchni wciąż się zmieniają, nie często można już spotkać taką profesją. I w sumie dobrze, bo ręczne mycie jednak nie daje tak dużej pewności usunięcia wszelkich zarazków z naczyń, jak zmywarka gastronomiczna.

Osoby, które już posiadają zmywarki doskonale wiedzą jak dużą oszczędność generuje takie urządzenie, gdyż nie ma już dalszej potrzeby zatrudniania dodatkowej osoby, daje to również pewność, iż naczynia w trakcie mycia nie zostaną uszkodzone (co nie raz przy myciu lubi się zdarzyć). Dodatkowym atutem takich urządzeń jest możliwość używania różnego rodzaju środków, które sprawiają, że naczynia lśnią, a giną nieatrakcyjnie wyglądające (i zniechęcające!) zacieki. Dużą zaletą takich urządzeń jest również to, że coraz częściej spełniają one więcej niż jedną funkcję, ponieważ można w nich naczynia wyparzać, a co za tym idzie m.in. zabijać szkodliwe zarazki, które w sprzyjającym środowisku mogłyby się szybko rozprzestrzeniać. Takie połączenie zmywarki z wyparzarką jest kolejnym plusem, ponieważ pozwala to lepiej zagospodarować przestrzeń w kuchni, a nie raz jest ona zbyt mała, aby stały w niej aż dwa urządzenia.

restauracja, brudne naczynia, zmywarka gastronomiczna,

Czy zwracacie uwagę na czystość naczyń w restauracjach? Zdarzyły się Wam w związku z tym jakieś nieprzyjemne sytuacje (np. opuszczenie lokalu, odmowa zapłaty)?